Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewsCode.gr] Απεργία ΠΝΟ την ερχόμενη Δευτέρα έως Τετάρτη
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία την πραγματοποίηση 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη τις 06.00 της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2011 και λήξη τις 06.00 της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2011.

Όπως είναι γνωστό, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες, σειρά επαφών με Πολιτικά Κόμματα της χώρας, στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στα οξυμένα, χρόνια και δίκαια αιτήματα των Ελλήνων ναυτεργατών αλλά και για την ολομέτωπη επίθεση από την Κυβέρνηση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους, που κατεδαφίζονται με σειρά αποφάσεών της, που βάλουν ευθέως τον πυρήνα των δικαιωμάτων αυτών.

Είναι επίσης γνωστό, ότι η Διοίκηση της ΠΝΟ προσδιόρισε ως γενεσιουργό αιτία των δεινών, που υφίστανται οι Έλληνες ναυτεργάτες, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι του χερσαίου χώρου, την υπαγωγή ουσιαστικά της Ελλάδος υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο δηλ. Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης – ΔΝΤ – (Μνημόνιο – Ν. 3845/06-05-2010) και του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν. 3986/2011).
«Οδυνηρές για όλους οι συνέπειες»

«Από τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις πρωτίστως πλήττονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες εν τέλει αποτελούν και την πηγή εισοδήματος των Ελλήνων ναυτικών αλλά και των εργαζομένων σε αυτές στην ξηρά».

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με αφορμή την προκήρυξη 48ωρης απεργίας από την ΠΝΟ την ερχόμενη εβδομάδα, που θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου θα λήξει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση οι ακτοπλόοι σημειώνουν ότι «εκφράζουμε την αγωνία μας για τις συνέπειες της κίνησης αυτής, οι οποίες φοβόμαστε ότι θα αποδειχθούν οδυνηρές για όλους μας».

Συμπληρώνουν ακόμη πως κατανοούν και συμμερίζονται την αγανάκτηση και οργή των ναυτικών για την άδικη, όπως λένε, μεταχείριση που υφίστανται από την ελληνική Πολιτεία αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων που πλήττονται καθημερινά από τις επιλογές των κυβερνώντων του τόπου μας.

Ωστόσο, προσθέτουν «η δίκαιη αυτή αγανάκτηση όμως, δεν εξυπηρετείται με το να πυροβολούμε τους εαυτούς μας στο πόδι» και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις «πλήττονται και οι παραγωγικές τάξεις (αγρότες, μεταποιητικές εταιρείες) λόγω του ότι δεν μπορούν ούτε να εξάγουν τα προϊόντα τους ούτε να τα προωθήσουν στην εσωτερική αγορά».
Σε νέα 48ωρη προχωρούν οι ναυτικοί

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Διοίκηση της ΠΝΟ που συνήλθε σήμερα με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την εκτίμηση ανταπόκρισης από την Κυβέρνηση στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, διεπίστωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ευαισθητοποίηση από τους κυβερνώντες και κατόπιν αυτού αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 19-10-2011 από πρωί στις 6 μέχρι την Παρασκευή 21-10-2011 στις 6 το πρωί.

Η Ομοσπονδία ζητά την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες, που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για τα αυτονόητα, δηλ. για τις κατακτήσεις τους που έχουν αποκτηθεί με θυσίες, ιδρώτα και αίμα πολλών ετών.
Μέχρι και την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των ναυτεργατών έληγε κανονικά αυτή την Παρασκευή στις 06:00 το πρωί, όμως οι εργαζόμενοι κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα αιτήματά τους, αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής απεργίας.
Σε νέα 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι ναυτεργάτες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΠΝΟ το μεσημέρι του Σαββάτου.

Νωρίτερα, περίπου 500 ναυτεργάτες πραγματοποιήσαν συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.

«Συνεχίζοντας την αγωνιστική διάθεσή τους από την πρώτη ημέρα της απεργίας, οι Έλληνες ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι υπό τις οδηγίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνουν τον αγώνα τους για την απόκρουση των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης, με τα οποία αποδομούνται και κατεδαφίζονται ανελέητα κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις
γενεών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες απεργούν από την προηγούμενη Δευτέρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής αντιπροσωπεία της ΠΝΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συζήτησαν τα αιτήματα των ναυτικών.

Κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών θα προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, καθώς ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους έχει ικανοποιηθεί.

Ωστόσο, οι ναυτεργάτες, αξιολογώντας το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου του υπουργού που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους με τον κ.Χρυσοχοΐδη, εμφανίζονται ανυποχώρητοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

«Αν και θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι το περιεχόμενό του αφήνει περιθώρια, που να στηρίζουν πιθανότητα ικανοποιητικής αντιμετώπισης στο μέλλον, ορισμένων από τα γνωστά αιτήματα της Ομοσπονδίας, πλην όμως δεν καλύπτει και φαίνεται ότι αγνοεί το σύνολο των αιτημάτων της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Στο μεταξύ, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα στα νησιά. Ήδη, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως και στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο.
Κρατιεμαι μερες τωρα,αλλα πλεον θα την πω την κακια μου βλεποντας τα οσα συμβαινουν με τη συγκεκριμενη απεργια και βιωνοντας τα προβληματα που δημιουργει στα νησια..Πως ειναι δυνατον απο τη στιγμη που ο υπουργος ειπε στη συναντηση που ειχαν χθες οτι θα ικανοποιησει ολα τους τα βασικα αιτηματα και ενω βγαινουν ικανοποιημενοι χθες οι εκπροσωποι της ΠΝΟ στα ραδιοφωνα και εχει πεσει''συρμα''σε ολα τα κατα τοπους λιμανια οτι η απεργια θα εληγε αποψε τα μεσανυκτα να παιρνει χωρις λογο ουσιαστικα παραταση για αλλες 2 μερες και βλεπουμε??

Μηπως,λεω μηπως γνωστος συνδικαλιστικος φορεας εβαλε για ακομα μια φορα το χερακι του?

Λογικο ομως..Η απεργια της ΠΝΟ δεν''επαιξε''ολη την προηγουμενη εβδομαδα στα δελτια των 8 καθως ολοι ασχολουνταν με την απεργια των εργαζομενων στη καθαριοτητα..

Να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι κατα των απεργιακων κινητοποιησεων,ποσο μαλλον αυτη την πολυ δυσκολη για ολους μας περιοδο,με την πρυποθεση ομως να γινεται απεργια με αιτηματα και οχι απεργια για την απεργια!
Παρά την αναστολή των κινητοποιήσεών των ναυτεργατών, η ΠΝΟ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας για τα πληρώματα των πλοίων της ΑΝΕΚ και NEL.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχώρησε σε αυτή την απόφαση έπειτα από καταγγελίες ναυτεργατών περί μη καταβολής δεδουλευμένων και μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Έτσι, αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πληρώματα των πλοίων «Απόλλων Ελλάς», «Ποσειδών Ελλάς» και «Νεφέλη» δεν βρέθηκαν στο πόστο τους αρνούμενοι να εργαστούν αν δεν τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους.

Τα παραπάνω πλοία πραγματοποιούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Η απεργία στα πληρώματα των δύο εταιρειών θα συνεχιστεί μέχρι οριστικής επίλυσης των αιτημάτων τους.