Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Χανιώτικα Νέα] Μέρα χωρίς αυτοκίνητα
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Μία ημέρα χωρίς κίνηση και καυσαέρια έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σήμερα οι Χανιώτες, χάρη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Χανίων και τους «ΠοδηΛάτρεις» για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Ι.Χ.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων, που θα λάβουν χώρα σήμερα, έχει ως εξής:

* 3.30 - 5 μ.μ.: Ποδηλατικός αγώνας (σιρκουί) στην παλιά πόλη των Χανίων -υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων- και με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «Τάλως/ANEK Lines». Μετά το τέλος του ποδηλατικού αγώνα θα υπάρξει βράβευση των νικητών και απονομή επαίνων από τον Δήμο Χανίων στον χώρο της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς.

• 6 - 8 μ.μ.: Κλείσιμο οδού Τζανακάκη για τα αυτοκίνητα (από το ύψος του Δημοτικού Κήπου μέχρι τη Δημοτική Αγορά) - Διοργάνωση στον χώρο μουσικών και άλλων δρώμενων για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους «ΠοδηΛάτρεις».

• 6 - 8 μ.μ.: Δωρεάν μετακίνηση όλων των πολιτών με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.

• 7.30 μ.μ.: Ποδηλατο-πορεία στην πόλη των Χανίων -υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων- και με διοργανωτή τους «ΠοδηΛάτρεις», η οποία θα ξεκινήσει και θα τερματίσει στην οδό Τζανακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 έως τις 5 μ.μ. διακόπτεται η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων στις οδούς: Μουσούρων - Τσουδερών - πλατεία Μαρκοπούλου καθώς επίσης παρεμποδίζεται η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων στην οδό Νικηφόρου Φωκά έως τη συμβολή της με την πλατεία Μαρκοπούλου.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
«Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η πολύπαθη οδός Τζανακάκη θα ξεκουραστεί. Θα αδειάσει από αυτοκίνητα, φασαρία, διπλοπαρκαρισμένα και θα γεμίσει γέλια, ποδήλατα και παιδιά», αναφέρουν σε μήνυμά τους οι «ΠοδηΛάτρεις».

Η επιλογή του δρόμου, όπως εξηγούν, είναι συμβολική, αφού αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους της πόλης, με έντονη εμπορική κινητικότητα καθώς και καθημερινό μποτιλιάρισμα. Για 2 ώρες, όμως, από τις 6 - 8 μ.μ., θα πλημμυρίσει ποδήλατα και όχι μόνο. Οι «ΠοδηΛάτρεις» καλούν όσους γονείς έχουν παιδιά σε καροτσάκια να έρθουν και να συμμετάσχουν σε καροτσοδρομίες και παιχνίδια. Καλούν επίσης αναπηρικά αμαξίδια να έρθουν και να νιώσουν τον δρόμο ασφαλή, χωρίς αυτοκίνητα που συχνά μπλοκάρουν οποιαδήποτε πρόσβασή τους και κάνουν τη μετακίνησή τους απλά ακατόρθωτη. «Καλούμε νέους με skateboards, πατίνια, bmx να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή ελεύθερου χώρου, ενός χώρου που λείπει σημαντικά από την πόλη των Χανίων. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό της πόλης μας ότι οι λιγοστοί πεζόδρομοι έχουν συνήθως καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, κάνοντας πάλι οποιαδήποτε μετακίνηση και αίσθηση χώρου δύσκολη», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Οι πόλεις χρειάζονται χώρους ανάσας και αποθάρρυνση του αυτοκινήτου. Μπορεί 2 ώρες τον χρόνο να μην είναι αρκετές για να διαμορφωθούν συνειδήσεις, αλλά κάθε αρχή είναι σημαντική και είναι για όλους μια ευκαιρία να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι «ΠοδηΛάτρεις».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου και ώρες 6 - 11 μ.μ., θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ποδήλατο στην πύλη Sabbionara.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ
Με αφορμή τις εκδηλώσεις, η Πρωτοβουλία για τους Πεζούς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα Χανιά για τους πεζούς και ζητούν από τους αρμόδιους να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία να επιληφθούν επίσης για την ελαχιστοποίηση της κατάληψης των πεζοδρομίων και των διαβάσεων από οχήματα, αλλά και για την τήρηση της παραχώρησης προτεραιότητας στους πεζούς και του ανώτατου ορίου ταχύτητας μέσα στην πόλη καθώς και τη διευκόλυνση της κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς», επισημαίνει η πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι 5,5 χρόνια από τη σύστασή της τίποτε δεν έχει βελτιωθεί.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, καλώντας τους δημότες να προσπαθήσουν να αλλάξουν κάποιες κακές συνήθειες. Στο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συνδημότες και συνδημότισσες! Μην παρκάρετε ανεξέλεγκτα. Τηρείτε τις πινακίδες στάθμευσης και κυκλοφορίας. Παρκάρετε όσο γίνεται πιο μακριά από τους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Περπατήστε, συναντήστε τους γνωστούς και τους φίλους σας, συζητήστε τα καθημερινά σας προβλήματα με ανοιχτούς τους δρόμους και ελεύθερα τα πεζοδρόμια. Αντί να αγωνιούμε για μια θέση παρκαρίσματος, αντί να τρέχουμε να πληρώσουμε κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Τροχαίας, ας αφήσουμε το πολύτιμο και πολυτίμητο όχημά μας μακριά από το κέντρο ή στο σπίτι μας κι ας περπατήσουμε. Δεν είμαστε θύματα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το περπάτημα είναι τζάμπα, ενώ το αυτοκίνητο κοστίζει.

Στα θύματα του αυτοκινήτου δεν υπολογίζονται μόνο οι πεζοί, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι πάσχοντες από τις ασθένειες της καθιστικής ζωής. Αντί να περπατάμε χιλιόμετρα στους ιμάντες των γυμναστηρίων ας περπατήσουμε στην όμορφη Κίσαμο, ας ανακαλύψουμε τις ομορφιές που κρύβει και να νιώσουμε τη ζεστασιά των ανθρώπων της».