Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Agelioforos.gr] Πιο γρήγορα διασχίζουν τα αστικά λεωφορεία την οδό Μητροπόλεως
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Αυξήθηκε, σε ποσοστό 20%, η μέση ταχύτητα διέλευσης των αστικών, από την οδό Μητροπόλεως. Η σημαντική αυτή βελτίωση επιτεύχθηκε από το τέλος της περασμένης άνοιξης, όταν στο δρόμο τοποθετήθηκαν κατακόρυφοι ελαστικοί κύλινδροι, με τους οποίους γίνεται διαχωρισμός της λεωφορειολωρίδας από τη λωρίδα κυκλοφορίας των ΙΧ.

«Η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση ταχύτητα των αστικών είναι σημαντική. Η αξία της γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιτεύχθηκε με ένα χαμηλού κόστους μέτρο, σε σχέση με την αποδοτικότητά του», σημειώνει ο προϊστάμενος συγκοινωνιακού σχεδιασμού του ΟΑΣΘ, συγκοινωνιολόγος Γιώργος Σπανός.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου, υπάρχουν μικρότερες διακυμάνσεις στη μέση ταχύτητα των λεωφορείων κατά τη διάρκεια της μέρας. Ετσι, ενώ παλαιότερα η ταχύτητα των λεωφορείων έπεφτε δραματικά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες αιχμής, τώρα η ροή είναι πολύ πιο ομαλή.

«Η βελτίωση στην κυκλοφορία είναι πραγματικά θεαματική, ωστόσο απαιτείται συνεχής επιτήρηση από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και αντικατάσταση των σπασμένων ελαστικών κυλίνδρων», επισημαίνει ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης.

Τη μείωση του χρόνου διέλευσης των λεωφορείων επισημαίνει και ο Γιώργος Τσακαλίδης, οδηγός του ΟΑΣΘ στη γραμμή 5 που εκτελεί το δρομολόγιο Νέα Κρήνη – Βενιζέλου. «Παρά το ότι σε κάποια σημεία παραβιάζεται η λεωφορειολωρίδα, διότι κάποιοι εξακολουθούν να σταθμεύουν σε διπλή σειρά, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος διέλευσης. Σε ώρα αιχμής μπορεί να χρειαζόμασταν ακόμα και δέκα λεπτά για να διασχίσουμε το περίπου ένα χιλιόμετρο της Μητροπόλεως (από τη Βενιζέλου μέχρι την Παύλου Μελά), ενώ τώρα ο χρόνος έχει πέσει στο μισό», σημειώνει ο κ. Τσακαλίδης.

Ο δήμος

«Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Ηδη έχουμε στείλει παρατηρήσεις σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ετσι, ψάχνουμε λύσεις για τους κάδους απορριμμάτων και την αποκομιδή των σκουπιδιών, για την περαιτέρω βελτίωση των χώρων φορτοεκφόρτωσης, αλλά και για τις πιάτσες των ταξί», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης.

«Η Δημοτική Αστυνομία εξακολουθεί να εποπτεύει το δρόμο, αν και οι περισσότεροι πολίτες έχουν συμμορφωθεί. Δηλαδή, σήμερα δύσκολα θα σταματήσει κάποιος στην αριστερή πλευρά της Μητροπόλεως έστω και για πέντε λεπτά, διότι πίσω του θα σχηματιστούν ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων και... εξοργισμένων οδηγών», σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ