Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewsIt.gr] Παιχνίδια με τη φωτιά στη Μεσόγειο - Που είναι τώρα το ερευνητικό πλοίο
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
- Τι σημαίνει η “επιχειρησιακή ευθυγράμμιση" Αθήνας-Λευκωσίας
- Έφθασε το γεωτρύπανο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ
- Συνάντηση Παπανδρέου με Ερντογάν και Χριστόφια – Πιθανή “παρέμβαση” Ομπάμα.


Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή τη στιγμή στην “καυτή” περιοχή δεν υπάρχει κανένα τουρκικό πολεμικό πλοίο (παρά τα όσα φημολογούνται). Τα τουρκικά πολεμικά έχουν επιστρέψει στο ναύσταθμο.

Που είναι το ερευνητικό σκάφος;

Αυτοί που πρέπει γνωρίζουν ότι βρίσκεται στις συντεταγμένες N35/53/25,08 και E31/44/44,66 καθώς σε όλους εμάς αυτό ίσως δεν λέει τίποτε να κινείται νοτιοανατολικά της Αττάλειας

Δεν έχει “ανοιχτεί” ακόμη το νορβηγικό σκάφος που διεξάγει τις έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Από μέρους τους οι Τούρκοι ακόμη δεν έχουν στείλει πολεμικά πλοία για να το συνοδεύουν, ενώ και η Αθήνα επιλέγει να μην στέλνει κοντά του για επιτήρηση ανάλογα πλοία

"Τετ Α Τετ" Παπανδρέου με Χριστόφια και Ερντογαν

Καμία κίνηση δεν είναι τυχαία σε συνθήκες έντασης. Ο χρόνος βοηθάει μάλιστα να γίνουν κινήσεις που θα βοηθήσουν στο να καταλαγιάσει η ένταση, αν φυσικά υπάρχουν οι ανάλογες προθέσεις.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί θα έχει δυο συναντήσεις οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν “κλειδί” ενόψει των εξελίξεων.

Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια, όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογαν.
Αυτά στο περιθώριο της συνέλευσης, με τον Αμερικανό πρόεδρο στον... ίδιο χώρο και τον αμερικανικό παράγοντα να έχει στείλει ως τώρα σαφή μηνύματα προς την Τουρκία ενόψει των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η “διπλωματία” των κανονιοφόρων

Θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο οι Τούρκοι που το νιώθουν ως αγκάθι στο πλευρό τους που τους χαλάει τα σχέδια για ... κοινά θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και συνεκμετάλλευση της περιοχής που κρύβει θησαυρό πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Τουρκία μοιάζει να βάζει πιο νωρίς απ' ότι περίμεναν η Αθήνα και το Τελ Αβιβ εμπρός τα σχέδια για κλιμάκωση της έντασης

Κάπως έτσι η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Κύπρου για να εκτιμήσουν την κατάσταση στις 12:00 είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη και φυσικά διόλου τυχαία.

Σε επιφυλακή η Αθήνα

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:
«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

 Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

 Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive,από τη Κύπρο λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι έφθασε η πλατφόρμα της Noble Energy στο οικόπεδο 12. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση.

Αυτή η κίνηση φαίνεται πως έχει εξοργίσει τους Τούρκους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης καθώς και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου.

Σε ετοιμότητα Λευκωσία και Αθήνα

Σε επιφυλακή από το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες.

Πώς αντιδρά το Ισραήλ στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις

Το Ισραήλ παρακολουθεί εξ αέρος, θαλάσσης και μέσω δορυφόρων. Ισραηλινές πηγές ανάφεραν στο Sigmalive ότι η χώρα τους παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αέρος, θαλάσσης καθώς και από δορυφόρους. Το Ισραήλ λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, παρακολουθεί τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου στην Μεσόγειο.

Η ίδια πηγή μας ανέφερε: «Όσοι σκέφτονται να τα βάλουν με το Ισραήλ καλά κάνουν να έχουν στα υπόψη τους το δόγμα της χώρας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κράτους. Τηρώντας πιστά μία επιθετική στρατηγική διασφαλίζουμε τόσο την άμυνα της χώρας όσο και το κύρος του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.»

http://www.onalert.gr/default.php?pname=...rt_id=8300