Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Η Σημερινή] (Κύπρος) Ανεβάζουν κόμβους τα λιμάνια μας
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, η Αρχή Λιμένων Κύπρου ανακοίνωσε την έναρξη της δράσης που αφορά στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο των Κυπριακών Λιμένων». Η επίσημη παρουσίαση έναρξης της δράσης, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, αποτελεί συνέχεια των πορισμάτων της μελέτης για την ενδυνάμωση των διοικητικών υπηρεσιών της Α.Λ.Κ. και αφορά στην εκπόνηση συγκεκριμένης έρευνας και μελέτης, στην οποία θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν υφιστάμενες διαδικασίες και θα προταθούν τρόποι βελτίωσης και ανασχεδιασμού τους.

Κατά τη μελέτη θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και συστήματα πληροφορικής, για τα οποία αναμένεται να δημιουργηθεί στρατηγική πολιτικής και οργάνωσης της ασφάλειάς τους, ενώ θα τροχοδρομηθούν και οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα διαδικασιών και συστημάτων.

Οι στόχοι της μελέτης
Παρουσιάζοντας το έργο, ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβε την εκπόνησή του, Σωτήρης Θεοφάνης, είπε πως στόχοι της μελέτης είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της Αρχής, η μείωση του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών σε βάθος χρόνου, η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, η μέγιστη εκμετάλλευση των πόρων και εγκαταστάσεων της Αρχής, η βελτίωση της προσαρμοστικότητάς της στις αλλαγές του περιβάλλοντος δραστηριοποίησής της και η δυνατότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, ενώ το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 400 χιλιάδες ευρώ. Το 50% του κόστους χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Αναγκαία τα έργα αναβάθμισης
Η ενδυνάμωση των λιμανιών μας κρίθηκε αναγκαία, αφού τεχνοοικονομική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Αρχής από διεθνή συμβουλευτικό οίκο, κατά την οποία έγινε αξιολόγηση των σημερινών προοπτικών και δεδομένων στο λιμάνι της Λεμεσού σε συνάρτηση με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, διαπιστώνει ότι είναι αναγκαία τα έργα αναβάθμισης, ώστε να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι μελετητές αναφέρουν ότι πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα το λιμάνι για να αποτελέσει προορισμό διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών που δρομολογούν πλοία στην ευρύτερη περιοχή την νότιας Ευρώπης.

Κομβικό λιμάνι
Σε πρόσφατη σύσκεψη αξιωματούχων της Αρχής Λιμένων και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθορίστηκε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής, το οποίο στοχεύει σε δύο άξονες: Την προσέλκυση επιβατικής κίνησης και της ανάπτυξης του διαμετακομιστικού εμπορίου. Το λιμάνι της Λεμεσού χαρακτηρίστηκε στη σύσκεψη ως ένα κομβικό λιμάνι για τη γύρω περιοχή.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης του λιμανιού της Λεμεσού έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκβάθυνση μέχρι και τα 17 μέτρα βάθος, ενώ πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή της νέας αίθουσας επιβατών. Παράλληλα, η Αρχή Λιμένων προχωρεί και στην τεχνική αναβάθμιση του εξοπλισμού του λιμανιού, ώστε να μπορέσει να προσφέρει την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση στους χρήστες των λιμανιών. Η αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού θα αρχίσει με την αγορά των δύο γερανογεφυρών και ενός γερανού πολλαπλών χρήσεων που θα τοποθετηθούν στο νέο κρηπίδωμα, έναντι δαπάνης 16 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Ο τεχνικός εξοπλισμός του λιμανιού αποτελεί άμεση ανάγκη, καθώς τα μηχανήματα φορτοεκφόρτωσης χαρακτηρίζονται πεπαλαιωμένα.

Επέκταση του κρηπιδώματος
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ του δυτικού κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα θα συμβάλει στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του διαμετακομιστικού και κυπριακού φορτίου, αλλά κυρίως στην προσέλκυση νέων ναυτιλιακών γραμμών. Σκοπός του έργου της επέκτασης του κρηπιδώματος, που αρχίζει σύντομα, όπως περιγράφεται στο ρυθμιστικό σχέδιο που εκπόνησε η Αρχή, είναι η αύξηση της δυναμικότητας, η βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Τα αναμενόμενα οφέλη, αναφέρει η μελέτη, είναι η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του κυπριακού φορτίου, η ενίσχυση του πλεονεκτήματος της γεωγραφικής θέσης και η αξιοποίηση των ευκαιριών από την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων της Μεσογείου. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι με την αύξηση της δυναμικότητας του λιμανιού και των δυνατοτήτων πρόσβασης, θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, θα ωφεληθούν επιχειρήσεις, επενδύσεις και γενικότερα η οικονομία της χώρας.