Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [OpinionPost] Λουκέτο σε ΕΤ1 και «Ραδιοτηλεόραση»
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Το κλείσιμο της ΕΤ1 και του ιστορικού περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, περικοπές προσωπικού και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο σύνολο σχεδόν του Τύπου της Παρασκευής- το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο, έγιναν το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο οι προθέσεις του είχαν εκ των προτέρων γίνει ξεκάθαρες και γνωστές.

Επίσης, καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Cine+» και «Sport+» και τα προγράμματα των υπό κατάργηση σταθμών θα ενσωματωθούν στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, η οποία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα. Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.

Θα ενισχυθεί επίσης το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ενώ θα ενισχυθεί και η παρουσία της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο. Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Καμία συχνότητα δεν πρόκειται να πουληθεί, αλλά όλες θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ ΑΕ.

Το προσωπικό της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης» θα αξιοποιηθεί σε άλλα κανάλια ή στα πολυμέσα της ΕΡΤ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί σε φορείς του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.