Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Πρώτο Θέμα] Αύξηση της θητείας μελετά η κυβέρνηση
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, που σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους υπηρετούν στο στρατό ξηράς και 12 για όσους κατατάσσονται στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, είναι υπαρκτό και προβληματίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές στρατιωτικές μονάδες έχουν χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης από οπλίτες θητείας.

«Μελετούμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, με πρώτη προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μέσα από την ενίσχυση και την ισχυροποίηση των στρατιωτικών μας σχηματισμών, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά τους και βεβαίως μέσα στον όλο προβληματισμό -εφόσον δεν προχωρήσει και δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε και επιδιώκουμε η υλοποίηση αυτών των πρώτων αποφάσεων- θα δούμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, τι άλλες επιλογές έχουμε» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Και επισήμανε: «Ανάμεσα στις επιλογές αυτές είναι και η σχετική αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, γιατί είναι θέματα εξαιρετικά ευαίσθητα και σοβαρά και δεν πρέπει να παίζουμε με όρους συγκυρίας για τόσο σοβαρά ζητήματα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός δήλωσε ότι δεν εξετάζεται η αύξηση του χρόνου της θητείας, αν και υποστήριξε ότι από την τελευταία μείωση της θητείας οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Ο κ. Μπεγλίτης κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι ψαλίδισε τη θητεία «με ένα τρόπο εσπευσμένο, μικροπολιτικό και έχοντας ως στόχο να εξυπηρετήσει κατά τρόπο λαϊκιστικό τα συμφέροντά της».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει το σύστημα αναβολών, έκανε λόγο για «αιμορραγία» από τη νεολαία «που δεν υπηρετεί τη θητεία της, είτε για λόγους σπουδών, είτε φεύγοντας στο εξωτερικό, είτε αποφεύγοντας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με βάση τα θεσμοθετημένα κριτήρια, να υπηρετήσει» και τόνισε ότι το φαινόμενο της αποφυγής της στράτευσης «έχει πάρει αυξητικές διαστάσεις την τελευταία περίοδο».

Όταν όμως κλήθηκε να διευκρινίσει τι θα γίνει, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι θα επανεξεταστεί όλο σύστημα των αναβολών, με βάση τα κριτήρια τα οποία σήμερα υφίστανται και ισχύουν, έτσι ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή αιμορραγία. «Χωρίς, βεβαίως, να πλήττεται το θεμελιώδες δικαίωμα της νεολαίας μας στη μόρφωση, στην παιδεία, στην εκπαίδευση» όπως επιχείρησε να διαβεβαιώσει ο υπουργός Άμυνας.

«Η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ έχει στρατιωτικές δυνάμεις στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σε στρατούς Κατοχής, ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια. Προσαρμόζει τις ένοπλες δυνάμεις στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αυτή η πολιτική θα έχει σίγουρα αρνητικότατες συνέπειες και στους στρατευμένους» δήλωσε σχετικά ο Παναγιώτης Μεντρέκας από το ΚΚΕ.