Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Το Βήμα] Χρυσά τα κορίτσια του πόλο
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Για πρώτη φορά ελληνική εθνική ομάδα κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η Ελλάδα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση νίκησαν 9-8 την οικοδέσποινα Κίνα σε έναν συγκλονιστικό τελικό και κατέκτησαν πανάξια το χρυσό μετάλλιο. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εθνική ομάδα, σε επίπεδο ενηλίκων, κερδίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Η Εθνική πόλο γυναικών είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό (αργυρό), ευρωπαϊκό (αργυρό) και παγκόσμιο μετάλλιο (χρυσό)!

Αυτά είναι τα 13 χρυσά κορίτσια: Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Γουλά.

Η Εθνική δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ. Οσο κι αν προσπάθησαν οι Κινέζες, όσο κι αν οι αποβολές ήταν 14-7 υπέρ τους, όσο κι αν φώναζε ο κόσμος, όσο κι αν στο τέλος λίγο έλειψε να... αυτοκτονήσει, η ελληνική ομάδα ήλεγξε τον τελικό, διαχειρίστηκε έξυπνα τις καταστάσεις που προέκυψαν και έφτασαν στη νίκη. Κορυφαίες οι: Αντιγόνη Ρουμπέση, Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Ελένη Κούβδου, που μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαία τερματοφύλακας των αγώνων…

Πέντε αποβολές χρεώθηκαν οι Ελληνίδες στην πρώτη περίοδο και το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Κίνα να ισοφαρίσει δύο φορές, καθώς οι Κινέζες δεν έδειχναν ικανές να απειλήσουν «στα ίσια». Τους κόστισε η κακή εμφάνιση της πρώτης σκόρερ τους, της Χουανχουάν Μα, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία και ήταν «σκιά» του εαυτού της. Το ίδιο και η Γιατίνγκ Σουν, την οποία η Εθνική ανάγκασε να μην κάνει ούτε σουτ.

Στη δεύτερη περίοδο η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο «αναπάντητα» γκολ και πήρε προβάδισμα με 4-2, καθώς η άμυνα λειτουργούσε στην εντέλεια, παρά το ότι η Ψούνη είχε δύο αποβολές από το πρώτο δίλεπτο και η Τσουκαλά από τις αρχές του δεύτερου οκταλέπτου. Η Κούβδου ήταν σε εξαιρετική ημέρα, οι Κινέζες δεν έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση κι έτσι η εθνική πήρε τα «ηνία» του αγώνα.

Στην τρίτη περίοδο οι άμυνες «άνοιξαν» κάπως, με τις διεθνείς μας όμως να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 2-3 τερμάτων, αφού τα γκολ της Ρουμπέση και της Ασημάκη κάλυπταν κάποια αμυντικά λάθη. Η αποβολή με αντικατάσταση, την οποία χρεώθηκε η Γερόλυμου, ήταν ένα σοκ, το οποίο όμως η εθνική ξεπέρασε πολύ γρήγορα. Το οκτάλεπτο τελείωσε 8-6, με τη Γι Γουάνγκ να σκοράρει σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω (στη φάση αυτή συμπλήρωσε τρεις ποινές η Ψούνη). Το πολύ έξυπνο γκολ της Λιόση (9-6), στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, έμελλε να είναι το τελευταίο της ελληνικής ομάδας στη Σανγκάη.

Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση άρχισαν -ίσως πιο νωρίς απ’ όσο έπρεπε- να «παίζουν» με το χρονόμετρο και να περιμένουν από την άμυνα να «τελειώσουν» τον αγώνα. Μέχρι τρία λεπτά πριν από τη λήξη, φαινόταν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς άγχος, αλλά η τρίτη αποβολή της Τσουκαλά και το τέρμα της Ντονγκλούν Σονγκ με αριθμητικό πλεονέκτημα έδωσαν νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Η εθνική ουσιαστικά δεν εκδήλωνε επιθέσεις, ούτε κυνηγούσε αποβολές και η Γιουτζούν Σουν μείωσε σε 9-8, 1.38 πριν τη λήξη.

Ακολούθησε άλλη μία… αχρηστεμένη επίθεση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Οι διαιτητές έδωσαν ακόμη μία αποβολή (Λιόση) και η Κίνα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Οι Κινέζες γύρισαν ψύχραιμα τη μπάλα και προσπάθησαν να την περάσουν στο πίσω δοκάρι για ένα εύκολο γκολ. Η πάσα ήταν πιο ψηλή απ’ όσο έπρεπε, η Ρουμπέση έκλεψε, ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ και το χρονόμετρο σταμάτησε στα 20 δευτερόλεπτα. Τα πάντα είχαν τελειώσει, η κόρνα της λήξης ακούστηκε και η Εθνική Ελλάδας ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου…


Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-0, 4-4, 1-2

Τα γκολ:
Ελλάδα: Ρουμπέση 3, Ασημάκη 3, Μανωλιουδάκη 1, Μελιδόνη, Λιόση 1
Κίνα: Πινγκ Λιου 2, Γι Γουάνγκ 2, Τζιν Χε 1, Φέι Τενγκ 1, Γιουτζούν Σουν 1, Ντονγκλούν Σονγκ 1

Η διακύμανση του σκορ
1η περίοδος (2-2)

1-0 για την Ελλάδα με γκολ της Ασημάκη!

1-1 για την Κίνα με την Πινγκ Λιου!

2-1 για την Ελλάδα με γκολ της Ρουμπέση!

2-2 για την Κίνα με την Γι!

Τέλος της 1ης περιόδου και η Εθνική μας είναι ισόπαλη (2-2) με την Κίνα.

2η περίοδος (4-2)
3-2 για την Ελλάδα με το δεύτερο γκολ της Ρουμπέση!

4-2 για την Ελλάδα με την Μανωλιουδάκη!

Ολοκληρώθηκε η 2η περίοδος και η Εθνική μας προηγείται με 4-2.

3η περίοδος (8-6)
5-2 για την Ελλάδα με το τρίτο γκολ της Ρουμπέση!

5-3 μείωσε η Κίνα με την Λιου!

6-3 για την Ελλάδα με την Ασημάκη!

6-4 μείωσε ξανά η Κίνα στα δύο γκολ με την Τενγκ!

7-4 και πάλι προβάδισμα τριών γκολ για την Ελλάδα με την Μελιδώνη!

7-5 μείωσε η Κίνα με την Γι Γουάνγκ!

8-5 με σκόρερ την Ασημάκη που φτάνει τα τρία γκολ!

8-6 μείωσε ξανά η Κίνα με την Γι Γουάνγκ!

Ολοκληρώθηκε η 3η περίοδος και η Ελλάδα έχει προβάδισμα ασφαλείας δύο γκολ (8-6)

4η περίοδος (9-8)
9-6 προβάδισμα τριών γκολ για την Ελλάδα με σκόρερ τη Λιόση!

9-7 η Σονγκ μείωσε για την Κίνα!

9-8 η διαφορά στο ένα γκολ καθώς η Κίνα μείωσε με την Σουνγκ!

Τέλος! Η Ελλάδα κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!



Η πορεία προς τον τελικό

Ελλάδα

Γ' όμιλος

Ελλάδα - Ισπανία 10-9

Ελλάδα - Βραζιλία 11-8

Ελλάδα - Ρωσία 6-5

Προημιτελικός

Ελλάδα - Ολλανδία 12-10

Ημιτελικός

Ελλάδα - Ιταλία 14-11



Κίνα

Δ' όμιλος

Κίνα - Νότια Αφρική 22-5

Κίνα - Κούβα 19-6

Κίνα - Ιταλία 9-10

Νοκ άουτ προκριματικός

Κίνα - Ισπανία 15-6

Προημιτελικός

Κίνα - Καναδάς 9-7

Ημιτελικός

Κίνα - Ρωσία 13-12

Το χάλκινο στη Ρωσία

Η Ρωσία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε 8-7 της Ιταλίας στο μικρό τελικό. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά (και τέταρτη συνολικά) που οι πρωταθλήτριες Ευρώπης παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο σε ένα Παγκόσμιο, αλλά ποτέ δεν έχουν καταφέρει να παίξουν στον τελικό!

Συγχαρητήρια από την πολιτική ηγεσία στις εθνική πόλο γυναικών

Συγχαρητήριο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Σαγκάη.

Το μήνυμα του κ. Παπούλια

«Θερμότατα συγχαρητήρια για την κορυφαία σας διάκριση που ανέβασε τη χώρα μας στο πιο ψηλό σκαλί του υγρού στίβου. Μας κάνατε όλους πολύ υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός αθλητισμός, με επίμονη δουλειά και πίστη στην αξία του, μας χαρίζει νίκες, συλλογικό ενθουσιασμό και ελπίδα».

Παπανδρέου: «Μας έκαναν περήφανους»

Τα συγχαρητήριά του προς τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο, που πέτυχαν τη «χρυσή» νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη Σαγκάη, απηύθυνε με δήλωσή του από την Άρτα, όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Μας έκαναν περήφανους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γερουλάνος: «Μας θυμίσατε τον αθλητισμό που θέλουμε και για τον οποίο αγωνιζόμαστε»

«Η επιτυχία σας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης μας έκανε όλους περήφανους», τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Αναλυτικά, ο κ.Γερουλάνος αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του:

«Η επιτυχία σας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης μας έκανε όλους περήφανους! Σε μια περίοδο που ο ελληνικός αθλητισμός δοκιμάζεται από φαινόμενα διαφθοράς, όπως οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες, μας θυμίσατε τον αθλητισμό που θέλουμε και για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

»Τον αθλητισμό όπου το ταλέντο και η σκληρή και συστηματική δουλειά αναγνωρίζονται κι έχουν αποτελέσματα. Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία το επόμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου»!

Ντόρα Μπακογιάννη

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά και περηφάνια γέμισαν όλους τους Έλληνες τα κορίτσια της Εθνικής Ομάδας Πόλο γυναικών με την κατάκτησή του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Σαγκάη.

Η μεγάλη νίκη τους , σε μια δύσκολη στιγμή, δίνει δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους.

Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση με τον αγώνα τους και την απόδοσή τους έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οτι με σκληρή δουλειά, αυταπάρνηση, επιμονή και ομαδικό πνεύμα οι έλληνες είναι ικανοί για το καλύτερο.

Συγχαρητήρια στις αθλήτριές μας οι οποίες, πάνω απ' όλα, με την επιτυχία τους δίνουν το παράδειγμα στη νεολαία μας, σε μια εποχή που αναζητούνται αξίες, ιδανικά και πρότυπα».

Αντώνης Σαμαράς

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μας έκαναν, όλους τους Έλληνες, περήφανους. Στις δύσκολες αυτές ώρες για την Πατρίδα μας, οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης δίδαξαν αυτοπεποίθηση, πίστη και αγώνα. Κέρδισαν μια λαμπρή νίκη. Σήκωσαν την Ελλάδα πιο ψηλά. Συγχαίρω θερμά την κάθε μια ξεχωριστά. Τις ευχαριστούμε από την καρδιά μας. Είναι οι καλύτερες στον κόσμο!».

Αλέξης Τσίπρας

Ο Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Θερμά συγχαρητήρια στις αθλήτριες, και σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

H μεγάλη αυτή επιτυχία αναδεικνύει τις φοβερές δυνατότητες του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και επιφορτίζει όλους τους φορείς με περισσότερες ευθύνες για την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών της χώρας και τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Δημοκρατική Αριστερά:

«Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο γυναικών για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τα κοριτσιά του πόλο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό, αποτελούν το καλύτερο πρότυπο για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Γιώργος Νικητιάδης

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το χρυσό μετάλλιο, που χάρισαν στην πατρίδα μας και τον ελληνικό αθλητισμό τα κορίτσια της εθνικής ομάδας, μας κάνει όλους υπερήφανους.

Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών είναι πλέον η μοναδική Εθνική ομαδικού αθλήματος που έχει στο παλμαρέ της, μετάλλια και από τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Για ακόμη μία φορά ο ελληνικός αθλητισμός γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας παγκοσμίως.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας και ιδιαίτερα στις άξιες αθλήτριες και τους προπονητές τους».