Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [ΕΡΤ] «Ο τουρισμός πρέπει να προστατευθεί»
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Η εμπόλεμη κατάσταση που επικράτησε για δυο μέρες στο κέντρο της Αθήνας είχε άμεσο αντίκτυπο και στην τουριστική κίνηση. "Η Ελλάδα είναι μία χώρα, που παρέχει εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αυτό δεν πρέπει να αμαυρωθεί με κανέναν τρόπο", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Την έντονη διαμαρτυρία του για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Αντιθέτως οι έντονες ταραχές στην Ελλάδα δεν τρομάζουν μέχρι τώρα τους γερμανούς τουρίστες δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων Sibylle Zeuch στο Βερολίνο.

Αρκετοί τουρίστες που βρίσκονται την Αθήνα εγκλωβίστηκαν στον πετροπόλεμο μεταξύ των κουκουλοφόρων και των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα από τα τρία ξενοδοχεία στην πλατεία συντάγματος εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του.

Παύλος Γερουλάνος: «Ο τουρισμός δεν πρέπει να αμαυρωθεί με κανέναν τρόπο»

"Η Ελλάδα είναι μία χώρα, που παρέχει εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αυτό δεν πρέπει να αμαυρωθεί με κανέναν τρόπο", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις επιπτώσεις των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας για τον τουρισμό.

"Ο τουρισμός είναι ένα κομβικό σημείο της ανάπτυξης, που αφορά κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε ελληνική οικογένεια. Γι΄ αυτό το λόγο, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, αυτή τη στιγμή. Είναι λάθος και δικό μας και όσων από το εξωτερικό επικεντρώνονται σε ορισμένα θλιβερά γεγονότα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Καμιά φορά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, σκεφτόμαστε κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες. Εδώ μιλάμε για έναν κλάδο, ο οποίος αφορά τον καθένα μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όποιες ενέργειες κάνουμε αυτή τη στιγμή, επηρεάζουν κάθε ελληνική οικογένεια", υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ψυχραιμία αυτή την ώρα και να κοιτάξουμε μπροστά.

Όλγα Κεφαλογιάννη υπεύθυνη τομέα τουριστικής ανάπτυξης ΝΔ

"Η κυβέρνηση αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ανέτοιμη και κατώτερη των περιστάσεων. Δεν κατάφερε ούτε και τώρα να προστατεύσει τον τουρισμό της πρωτεύουσας και την εικόνα της χώρας".

Φορείς του τουρισμού, ζητούν από την πολιτεία και τους διαμαρτυρόμενους να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασής τους, προκειμένου να μην υπονομεύεται ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί και την μεγαλύτερη ελπίδα για ανάπτυξη της οικονομίας.

ΗΑΤΤΑ : «Παγκόσμια δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού»

Την έντονη διαμαρτυρία του για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας ότι αυτές οι εικόνες, που έκαναν το γύρο του κόσμου, ανατρέπουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αύξησης του τουρισμού της χώρας.

Ο ΗΑΤΤΑ υπογραμμίζει ότι επιτακτική ανάγκη είναι η ανάληψη ευθυνών από όλους, προκειμένου αυτή η κατάσταση να μην λειτουργεί σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, άλλων κοινωνικών ομάδων, σε βάρος των τουριστών, που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, των επιχειρήσεων και τελικά, σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Η εμπόλεμη κατάσταση που επικράτησε για δυο μέρες στο κέντρο της Αθήνας είχε άμεσο αντίκτυπο και στην τουριστική κίνηση.

«Οι Γερμανοί τουρίστες δεν τρομάζουν»

Οι εν μέρει έντονες ταραχές στην Ελλάδα δεν τρομάζουν μέχρι τώρα τους γερμανούς τουρίστες. «Δεν έχουμε πολλά αιτήματα για αλλαγές κράτησης ή ακυρώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων Sibylle Zeuch σήμερα στο Βερολίνο. Οι διαδηλώσεις περιορίζονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τα ταξίδια σε αυτές τις πόλεις κάνει τώρα πια πολλή ζέστη. Οι περισσότεροι τουρίστες έχουν κάνει κρατήσεις για τις διακοπές τους σε παραλίες της ηπειρωτικής χώρας ή στα νησιά, όπου σχεδόν δεν παίρνει κανείς είδηση τα επεισόδια.

Γενικά, οι τουρίστες καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος. Αυτό ισχύει παντού στον κόσμο. Το ίδιο επισημαίνει και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την Ελλάδα, δήλωσε η Zeuch. Αλλά για τη χώρα δεν υπάρχει καμία ταξιδιωτική οδηγία. Σε περίπτωση απεργιών στα αεροδρόμια ή τα λιμάνια, οι συμμετέχοντες σε οργανωμένα ταξίδια έχουν πάντοτε έναν συνομιλητή, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για οικογένειες με παιδιά. Τότε ο διοργανωτής φροντίζει, για παράδειγμα, να βρει άλλη πτήση. Όποιος ταξιδεύει μόνος του, παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο και μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει υπό αυτές συνθήκες επιπλέον χρήματα.

Εκπρόσωπος της "TUI" Γερμανίας δήλωσε στο "dpa" ότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Αθήνα δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ανασφάλειας των τουριστών. Επίσης, δεν έχει αυξηθεί η ζήτηση για αλλαγή των κρατήσεων. Το αν η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει τις νέες κρατήσεις δεν μπορεί να διαπιστωθεί τόσο βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την TUI, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, από πλευράς αριθμού κρατήσεων από τη Γερμανία, έχει ξεπεράσει με διψήφιο αριθμό τα ποσοστά του περσινού καλοκαιριού. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος δεν υποφέρει αυτή τη στιγμή: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τον Απρίλιο επισκέφτηκαν τη χώρα περίπου 24% περισσότεροι τουρίστες από πέρσι.

Πηγές: ert.gr - ΝΕΤ FM – ΑΠΕ
Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης