Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ant1] Το γύρο του κόσμου οι εξελίξεις στην Ελλάδα
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που είχαν ως αποκορύφωμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με την απόφασή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, έκαναν το γύρο του κόσμου, μέσω των ξένων πρακτορείων ειδήσεων.

Εκτενή ρεπορτάζ δημοσίευσαν τόσο το Ρόιτερς, όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο, καταγράφοντας τόσο τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των «Αγανακτισμένων» πολιτών στο Σύνταγμα, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας.

Το Ρόιτερς, μάλιστα, αναφέρει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το πόστο του και σημειώνει πως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. «Ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιβάλει στη Βουλή πλειοψηφία υπέρ του πακέτου περικοπών / οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση ναυάγησαν» προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναγγέλλει ψήφο εμπιστοσύνης, σήμερα ο ανασχηματισμός στην Αθήνα / εκ νέου απεργίες και βίαιες διαμαρτυρίες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ.

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει τον τίτλο «Η λαϊκή οργή κυβερνά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση χρέους έχει εξελιχτεί σε κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχασε τη στήριξη από το λαό. Θα πέσει η δημοκρατία στην Ελλάδα;».

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος» και υπότιτλο «ο πρωθυπουργός Παπανδρέου προσφέρει ανασχηματισμό της κυβέρνησης - οι αγορές είναι εξόχως νευρικές - μαζικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση στην Αθήνα απειλεί το συνολικό εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς απόφαση για περικοπές ύψους 6,4 δισ. το τρέχον έτος και 28,3 δισ. μέχρι το 2015, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει στα μέσα Ιουλίου νέα διεθνή βοήθεια και θα πτωχεύσει», σημειώνει η εφημερίδα «FTD».

Οι «ραγδαίες και καταιγιστικές», όπως χαρακτηρίζονται στα ρεπορτάζ, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν και την Πέμπτη κεντρικό διεθνές θέμα του βουλγαρικού Τύπου. Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας ανήγγειλαν την Πέμπτη σαν κεντρική είδηση στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τους την απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης «ύστερα από την αποτυχία των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική παράταξη «Νέα Δημοκρατία» (ΝΔ), όπως μετέδωσε σε χαρακτηριστικό ρεπορτάζ το τηλεοπτικό κανάλι bTV.

«Αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός ανήγγειλε, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα διαδραματίζεται με φόντο μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπή των δημόσιων δαπανών και για αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων», σχολίασε το κανάλι «Νόβα Τελεβίζια (Νέα Τηλεόραση)».

«Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική επειδή αυτός είναι ο δρόμος του καθήκοντος», μετέδωσε η ΒΝΤ. «Παρά την αναμενόμενη αναδόμηση της κυβέρνησης, οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα συνεχίζονται», ενημέρωσε από την πλευρά της η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ στη Ελλάδα.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές και στις διαδηλώσεις των Ελλήνων την Τετάρτη, καθώς και στα επεισόδια που σημειώθηκαν. «Γενική απεργία μπλοκάρει την Ελλάδα. Η χώρα απολύτως παράλυτη από τις διαμαρτυρίες εναντίον των νέων μέτρων οικονομίας», λέει στον τίτλο και στον υπότιτλο της η εφημερίδα «Ντούμα». «Έβαλαν φωτιά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν στη Βουλή», γράφει η οικονομική ημερήσια «Κλάσα».

«Ξύλο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αθήνα. 250 χιλιάδες διαμαρτύρονται στη Βουλή. Παράλυτη η Ελλάδα από 24ωρη γενική απεργία. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναζητά συναίνεση για το νέο πακέτο μέτρων οικονομίας», ενημερώνει η «Μόνιτορ» σε δύο μεγάλα ρεπορτάζ. «Συγκρούσεις στη διάρκεια διαμαρτυριών κατά του σφιξίματος των ζωναριών» σχολιάζει η «Τρουντ». «Οι περικοπές του προϋπολογισμού στην Ελλάδα οδήγησαν σε μαζικές ταραχές» σχολιάζει η εφημερίδα «Σεγκά» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Οι εφημερίδες της Πέμπτης δίνουν έμφαση στις «ραγδαίες και καταιγιστικές», όπως χαρακτηρίζονται, πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση στις επαφές του κ. Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας. «Ο κ. Παπανδρέου προσφέρει παραίτηση αλλά υπό όρους. Η «Νέα Δημοκρατία» σύμφωνη σε συνασπισμό, αλλά ζητάει αναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ», γράφει χαρακτηριστικά η λαϊκή ημερήσια «Τελεγκράφ». «Ο κ. Παπανδρέου προσφέρει παραίτηση και κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η αντιπολίτευση δεν τον θέλει για πρωθυπουργό, η πολιτική κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει», γράφει η «Ντνέβνικ».

Οι συζητήσεις αρμοδίων Ευρωπαίων παραγόντων και οι ανακοινώσεις διεθνών εταιριών αξιολόγησης σχετικά με την Ελλάδα δίνουν το στίγμα της ειδησεογραφίας του βουλγαρικού Τύπου για τις διεθνείς προεκτάσεις των εξελίξεων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μελετά τρείς εναλλακτικές λύσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος του μεγάλου άρθρου, στο οποίο η οικονομική ημερήσια «Ντνέβνικ» ενημερώνει για τις προτάσεις διάφορων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο πρόσφατο συμβούλιο ECOFIN, επικαλούμενη το Reuters, τη βρετανική Financial Times και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

«Αντί να κόβει έξοδα, η Αθήνα τα αυξάνει» είναι ο τίτλος του μονόστηλου, το οποίο αφιερώνει η «Ντνέβνικ», επικαλούμενη τον απολογισμό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι τον περασμένο Μάιο. «Σώζουν τις ελληνικές τράπεζες με 20 δις. ευρώ» γράφει η οικονομική «Κλάσα». «Η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) και η Γαλλία είναι αντίθετες, οριστική απόφαση αναμένεται από βδομάδα», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα της Σόφιας την πρόσφατη συζήτηση στο ECOFIN. Η «Standard & Poor's» κατέβασε την αξιολόγηση της για τέσσερις ηγετικούς τραπεζικούς θεσμούς στη νότιο γείτονα μας» ενημερώνει η εφημερίδα.

Την ίδια είδηση δημοσιεύουν και άλλες εφημερίδες, οι οποίες επισημαίνουν ενημερωτικά, ότι πρόκειται για τράπεζες με θυγατρικές στη Βουλγαρία.

Πηγή:Α.Π.Ε.