Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Real.gr] Εστίες μόλυνσης τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Περισσότερα από 1.500 είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα στην Αθήνα, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, πολλά εκ των οποίων τελούν υπό κατάληψη από μετανάστες ή από τοξικομανείς. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις για την ασφάλεια των πολιτών σε περιοχές γύρω από αυτά, αφού συχνά γίνονται καταλύματα παραβατικών ή ακόμα και εγκληματικών στοιχείων.

Σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς πολλά χρησιμοποιούνται ως σκουπιδότοποι, αποτελώντας εστίες μόλυνσης. Εξάλλου, δεν είναι λίγες και οι καταλήψεις στέγης από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αυτά τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, κάποια εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και έχουν ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στο εξωτερικό, στην επαρχία ή εκκρεμούν κληρονομικά ζητήματα.

Υπάρχουν τα εγκαταλελειμμένα που βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση, όπου κάποιοι εκ των ιδιοκτητών τους προσπαθούν να τα συντηρήσουν ή ακόμα και να τα κλείσουν. Ενώ στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αυτά που βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση, όπου καθίστανται μη κατοικήσιμα και προς κατεδάφιση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, υπεύθυνος και για τα εγκαταλελειμμένα, τονίζει ότι «πολλά κτίσματα δεν έχουν πόρτες ή παράθυρα, είναι εύκολα προσβάσιμα, ενώ ύστερα από καταγγελίες των περιοίκων, σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις καθαρισμού, τα συνεργία του δήμου βρίσκουν εντός τους, κυρίως μετανάστες, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τοξικομανείς».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε για την περίπτωση υπογείου στην οδό Κεφαλληνίας, όπου ύστερα από επιχείρηση καθαριότητας του δήμου, εντοπίστηκαν δεκάδες μετανάστες από το Μαρόκο.