Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Agelioforos.gr] Νέες επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
«Πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει λάβει η διοίκηση της «Αττικό Μετρό», προκειμένου να «ωριμάσει» τα έργα επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία ουσιαστικά θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε ένα δίκτυο της τάξης περίπου των 30 χλμ..

Παρουσιάζοντας χθες το έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χ. Τσίτουρας, επισήμανε ότι εκτός από τη βασική γραμμή των 9,6 χλμ (με περίπου ένα δισ. ευρώ κόστος) και την πρώτη επέκταση προς την Καλαμαριά, υπάρχουν στα σχέδια και οι ακόλουθες γραμμές:

Επέκταση Σταυρούπολης (6,5 χλμ και 6 σταθμοί).

Επέκταση Ευόσμου (4,5 χλμ και 4 σταθμοί).

Νέος κλάδος Πανεπιστημίου-Νέα Ελβετία (3,8 χλμ με 3 σταθμούς και κόστος περίπου 380 εκατ. ευρώ).

Επέκταση Αεροδρομίου (5,5 χλμ με 3-4 σταθμούς και εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ) και υλοποίηση από ένα σημείο και έπειτα με επιφανειακή γραμμή monorail, η οποία είναι πολύ πιο οικονομική, σε σχέση με το υπόγειο μετρό.

Χρονοδιάγραμμα
Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίτουρας ξεκαθάρισε ότι το 2015 θα είναι έτοιμη η βασική γραμμή και το 2016 η επέκταση προς την Καλαμαριά. Η διάνοιξη των σηράγγων στη γραμμή των 9,6 χλμ έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 55% και τα γενικότερα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν τελειώσει σε ποσοστό 36,5%.

Η χρονική σύμπτωση της περάτωσης του βασικού άξονα και της πρώτης επέκτασης θα οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, στην ακύρωση της κατασκευής ενός εκ των δύο προγραμματισμένων αμαξοστασίων (ενδεχομένως δεν θα γίνει η σχετική εγκατάσταση της Πυλαίας, αλλά μόνο της Μίκρας).

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό απέδωσε τη μεγάλη χρονική υστέρηση στην περάτωση της βασικής γραμμής στο σύστημα δημοπράτησης (μελέτη-κατασκευή), στις απαλλοτριώσεις και στο εκτεταμένο αρχαιολογικό έργο.

«Όλο το έργο σχεδιάζεται στην πορεία της κατασκευής του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίτουρας, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν συνηθίζεται αυτή η πρακτική διεθνώς για ανάλογα έργα, τα οποία πρώτα ωριμάζουν μελετητικά-διαδικαστικά για 5-6 χρόνια και έπειτα δημοπρατούνται.

Δημήτρης Δαμαντίδης