Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewsIt.gr] "Πόλεμος" για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Η ΠΝΟ προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι «το δικαίωμα για εργασία είναι ιερό, την υπεράσπιση του οποίου δεν πρόκειται να απεμπολήσει και να γίνει αντικείμενο χλευασμού από οποιονδήποτε».

Παρά τη «συμφωνία κυρίων», μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας και των δύο ενώσεων της ακτοπλοΐας (ΣΕΕΝ και ΕΕΝ) για μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πρόσφατα επετεύχθη, οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία αυτή από ό,τι φαίνεται δύσκολα θα εφαρμοσθεί στην πράξη.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά, σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την εξαγγελία για μείωση της τιμής των εισιτηρίων, καθώς ο κ. Διαμαντίδης ενέκρινε μισθολογική αύξηση στους ναυτικούς για το 2010 και 2011 την οποία αδυνατούν τα μέλη της Ένωσης να δώσουν, λόγω ζημιών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τα δύο τελευταία χρόνια.

Με σημερινή νέα ανακοίνωσή της, η ΕΕΝ εξαπολύει νέα επίθεση εναντίον του υπουργού, τον οποίο κατηγορεί για φραστική επίθεση εναντίον της και ότι αποφεύγει επιμελώς να πάρει σαφή και ειλικρινή θέση στα θέματα του κλάδου της ακτοπλοΐς και ρωτάει τον κ. Διαμαντίδη «αν μπορεί να έχει ξεχωριστή οικονομική πολιτική από την υπόλοιπη κυβέρνηση και να δίνει αυξήσεις και μάλιστα αναδρομικές στους ναυτικούς».

«Δεν θα παρακολουθήσω το ντελίριο του κ. Βεντούρη και της παρέας του. Άλλωστε, όλοι έχουμε την ιστορία και τη διαδρομή μας τόσο στον Πειραιά όσο και στη δημόσια ζωή του τόπου», απάντησε ο υπουργός στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΕΝ και πρόσθεσε: «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχουν νόμοι που οφείλουν όλοι να σέβονται και να υπακούν. Εάν κάποιοι θέλουν να πορευθούν διαφορετικά να είναι βέβαιοι ότι το υπουργείο είναι εδώ για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΕΝ, Απόστολος Βεντούρης, ύστερα από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, για το θέμα της μείωσης των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προκειμένου αυτά να γίνουν πιο φτηνά, το είχε χαρακτηρίσει θετικό.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας που κατηγορεί τον Γιάννη Διαμαντίδη ότι δρα μόνο υπέρ των ναυτεργατών, κάνει λόγο για ανεπίτρεπο ύφος και ήθος.

Υπογραμμίζει ότι η ΕΕΝ αγνοεί πως οι Έλληνες ναυτεργάτες εξακολουθούν να τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικής εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιστράτευσης που τους έχει επιβληθεί εδώ και έξι μήνες, ενώ χαρακτηρίζει απαξιωτικό το χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί η ΕΕΝ στην ανακοίνωσή της για τους άνεργους Έλληνες ναυτεργάτες ότι «είναι επαγγελματίες διαμαρτυρομένοι που παριστάνουν τους αδικημένους».
Πολύς ντόρος για κάτι σχετικά ασήμαντο. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι Έλληνες ταξιδεύουν 1-2 φορές ετησίως με πλοίο, το δε κόστος είναι σχετικά χαμηλό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όταν τα ξενοδοχεία στα νησιά κοστίζουν...χρυσάφι! με όχι πάντα τις καλύτερες υπηρεσίες.