Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Το Ποντίκι] Πρόταση για «εννέα κύκλους» νοσοκομείων
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Πρόταση εννέα βασικών «κύκλων» στα νοσοκομεία Αττικής, με κοινές διοικήσεις και υπηρεσίες, υπέβαλλε η αρμόδια Επιτροπή, υπό τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, στους κύκλους αυτούς θα ενταχθούν τα 43 νοσοκομεία της Αττικής. Κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο νοσοκομείο (κέντρο) θα έχει έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Η πρόταση παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Τρίτη σε ανοιχτή διαβούλευση των αρμοδίων φορέων, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Τα νοσοκομεία που θα αποτελέσουν τους «πυλώνες» του ΕΣΥ στην Αττική θα είναι:

Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)
Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)
Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για καρκινοπαθείς)
ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)
Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων Aγ.Σοφία, Aγλαΐα Κυριακού και Πεντέλης)
Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)
Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Αγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)
Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)
Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο) «Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την άλλη, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα και εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού.