Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Zougla.gr] «Φρένο» στις εργασίες ανακατασκευής του ΗΣΑΠ
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Σταματούν προσωρινά οι εργασίες για την ανακατασκευή της γραμμής του ΗΣΑΠ στο τμήμα «Μοναστηράκι-Θησείο», με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα πολιτών οι οποίοι αντιδρούσαν στην κατάχωση αρχαίου ναού που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οι αντιδράσεις των πολιτών άρχισαν χθες το μεσημέρι, όταν έξι «Δωδεκαθεϊστές» προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάχωση του αρχαίου ναού και συνελήφθησαν απ’ την αστυνομία. Και οι έξι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο για παρακώληση συγκοινωνιών.

Το πρωί όμως συζητήθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πολιτών σε βάρος του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας να προστατευθεί ο αρχαίος ναός και να σταματήσουν τα έργα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των πολιτών άσκησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Πλειάδες» και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Κώστας Διάκος ο οποίος μάλιστα καταθέτοντας στη διαδικασία εξέφρασε την πρόθεση της περιφέρειας να συμμετάσχει οικονομικά προκειμένου να αναδειχθεί το αρχαίο μνημείο.

Από την πλευρά του ΗΣΑΠ, που έχει υποβάλλει μήνυση σε βάρος των έξι συλληφθέντων για τα επεισόδια, κατέθεσε η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα ανακατασκευής της γραμμής αφού όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, «είναι έτοιμη να σπάσει» την ώρα που καθημερινά εξυπηρετεί περίπου 90.000 άτομα.

Εκ μέρους των εναγόντων και της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατέθεσαν επίσης μάρτυρες που υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο θα πρέπει να προστατευθεί.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής ενώ το θέμα θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου προσέφυγε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση καταθέτοντας αίτηση για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής από το κράτος και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.
Προβλεπω να γινεται μοογραμμιση και να μενει ετσι για καμμια 10ρια χρονια, μεχρι να τελειωσουν οι μελετες υπογειοποιησης και η ολοκληρωση του εργου.

Να 'μαστε καλα να τον θυμομαστε τον ΗΣΑΠ.