Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Εβδόμη] Σταμάτησε από χθες η δωρεάν μεταφορά μαθητών της Θάσου
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Διορία στην πολιτεία έως το Πάσχα δίνουν ταξί και υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν.Καβάλας

Σταμάτησε από χθες η δωρεάν μεταφορά μαθητών της Θάσου με ταξί στα σχολεία τους ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει και η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ σε όλο το νομό Καβάλας. Το κράτος οφείλει τεράστια ποσά σε ταξί και λεωφορεία για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες οδηγοί που είναι στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Πάνω από 2,6 εκ. ευρώ τα χρέη προς το ΚΤΕΛ Καβάλας
Όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Μπάμπης Τουμανίδης, η πολιτεία τούς χρωστάει 2,1 εκατομμύρια ευρώ, από τα τέλη Μαρτίου του 2010 έως και σήμερα. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουμανίδης τονίζοντας ότι οι συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν πληρωθούν άμεσα, αρχής γενομένης με τη διακοπή της δωρεάν μεταφοράς. Στο μεταξύ, τη δεινή οικονομική κατάσταση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας επιδεινώνει και ένα ακόμη χρέος της πολιτείας, ύψους περίπου 500.000 ευρώ, το οποίο αφορά στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Κοινωνία».

Μεταφέρονται 4.500 μαθητές με 69 λεωφορεία και 70 ταξί
Το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας υπολογίζεται ότι μετακινεί σε καθημερινή βάση, από και προς τα σχολεία τους, πάνω από 4.300 μαθητές, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 φοιτούν σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το μεταφορικό έργο χρησιμοποιούνται 69 λεωφορεία του ΚΤΕΛ τα οποία εκτελούν καθημερινά πάνω από 100 δρομολόγια.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μετακινείται με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ, υπάρχει κι ένας μικρότερος αριθμός μαθητών που κατοικεί σε μικρά χωριά ή απομακρυσμένους οικισμούς. Τα παιδιά αυτά μετακινούνται με ταξί από και προς τα σχολεία τους, με βάση συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ανάλογες με αυτές των ΚΤΕΛ. Υπολογίζεται ότι σε όλο το νομό Καβάλας χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο περίπου 70 ταξί, που μεταφέρουν γύρω στους 150 μαθητές.

Επί ένα χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους
Η σύμβαση του συνεταιρισμού των ταξί με τη Νομαρχία Καβάλας έληξε πέρυσι τον Ιούνιο και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς παρατάθηκε έως τις 31/12/2010. Έκτοτε, η μεταφορά είναι «στον αέρα» αφού δεν έχει υπογραφεί σύμβαση και οι ταξιτζήδες συνεχίζουν το έργο «καλή τη πίστη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Eurotaxi, Δημήτρης Κουνατίδης. «Είμαστε απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2010. Έχουμε πληρώσει έως τώρα καύσιμα και φόρους στο κράτος χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Πληρώνουμε μάλιστα και συνοδό για τα παιδιά του νηπιαγωγείου» δήλωσε ο κ. Κουνατίδης και προειδοποίησε: «αν δεν πληρωθούμε μέχρι το Πάσχα, θα σταματήσουμε τη μεταφορά γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τόσα έξοδα». Τα ταξί του νομού Καβάλας έχουν λαμβάνειν ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ.

Άρχισαν από χθες οι κινητοποιήσεις στη Θάσο
Στο μεταξύ, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για διακοπή των μαθητικών δρομολογίων έως το Πάσχα, στη Θάσο οι ιδιοκτήτες ταξί σταμάτησαν από χθες τη μεταφορά των μαθητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενημερώνοντας τους γονείς ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν αν πρώτα δεν πληρωθούν. Για το θέμα υπήρξαν προειδοποιήσεις ήδη από την περασμένη εβδομάδα και οι γονείς, όπως και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ήταν ενήμεροι. Οι περισσότεροι ήλπιζαν ότι η προειδοποίηση δεν θα γίνει πράξη και χθες αναγκάστηκαν τελευταία στιγμή να βρουν τρόπο ώστε να πάνε τα παιδιά στα σχολεία τους. Κάποια από αυτά πάντως δεν τα κατάφεραν.

Τάσος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ