Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Τα Νέα] Κινδυνεύουν να µην πάρουν επιχορηγήσεις ΕΡΤ και ΟΣΕ
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Διαστάσεις καταιγίδας παίρνουν τα απαιτούµενα νέα µέτρα του 2011, µετά την αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2010, που σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες έφτασε περίπου το 1% του ΑΕΠ ή τα 2,7 δισ. ευρώ, µε βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Εκτιµάται ότι το πακέτο του 2011 πρέπει να είναι άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ετοιµάζεται άλλο πακέτο 22-24 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία, που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων καταργήσεις φοροαπαλλαγών (όπως των τόκων πρώτης κατοικίας, µε εισοδηµατικά κριτήρια) και κοινωνικών επιδοµάτων. Τα καυτά αυτά θέµατα θα συζητήσει από Δευτέρα το οικονοµικό επιτελείο µε την τρόικα. Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, απέκλεισε χθες από την Ιταλία όπου βρισκόταν, το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ είπε ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειµµα του 2010 στα τέλη του µήνα.

Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις του πρώτου τριµήνου, το οικονοµικό επιτελείο επιχειρεί να δείξει το αυστηρό του πρόσωπο για να συγκρατήσει τις δαπάνες, τουλάχιστον στο Δηµόσιο. Ετσι, µε διακοπή της επιχορήγησής τους από τον κρατικό προϋπολογισµό απειλούνται 232 δηµόσιοι φορείς, µεταξύ των οποίων ο ΟΣΕ και η ΕΡΤ, επειδή δεν υπέβαλαν οικονοµικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο, όπως είναι πλέον υποχρεωµένοι βάσει του Μνηµονίου.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών, από τους 565 φορείς της λεγόµενης γενικής κυβέρνησης, οι 333 υπέβαλαν στοιχεία και οι 232 όχι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, σε ζώνη κινδύνου βρίσκονται µεταξύ άλλων, εκτός από την ΕΡΤ και τον ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εθνικός Κήπος του Δήµου Αθηναίων, διάφορες δηµοτικές επιχειρήσεις και ραδιόφωνα, µουσεία, λιµενικά ταµεία κ.ά. Εξάλλου, τα στοιχεία για το έλλειµµα του 2010 έστειλε χθες, τελικά, η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat και σύµφωνα µε πληροφορίες το ανεβάζουν στο 10,6% του ΑΕΠ έναντι 9,6% της προηγούµενης εκτίµησης.

Από Δευτέρα αναµένονται και τα στελέχη της τρόικας για µια σύντοµη επιθεώρηση του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ώς τις 15 Απριλίου. Το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα περιλαµβάνει µέτρα 22-24 δισ. ευρώ, που περιλαµβάνουν περικοπές των µισθών για τους υψηλόµισθους στο Δηµόσιο (µέσω του ενιαίου µισθολογίου) και στις ΔΕΚΟ.

Μετωπική σύγκρουση

Μετωπική σύγκρουση σηµειώθηκε χθες στη Βουλή ανάµεσα στον Γιώργο παπανδρέου και τον άντώνη Σαµαρά µε επίκεντρο την ακρίβεια και τα λουκέτα στην αγορά. ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετά τις εκλογές του οκτωβρίου του 2009, τόνισε ότι το «µεγάλο στοίχηµα είναι το 2011 να είναι το τέλος της ύφεσης». επιπλέον ξεκαθάρισε, σε σχετική παρατήρηση του προέδρου της Κ.ο. του ΣΥΡΙΖΆ άλέξη τσίπρα για την επιβολή νέων µέτρων λιτότητας ότι «δεν θέλουµε να αγγίξουµε µισθούς και συντάξεις».