Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Euro2Day] ΟΣΕ: Σύμβαση στο παρά πέντε
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
της Μάρως Τσαντήλα

Την τελευταία στιγμή διασώθηκε τελικώς η συλλογική διαπραγμάτευση στον ΟΣΕ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε χθες, έπειτα από πολύωρη διαπραγμάτευση, να βάλει την υπογραφή της στην προτεινόμενη από τη διοίκηση του ΟΣΕ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η διοίκηση της ΠΟΣ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 να προχωρήσει στην υπογραφή της ΣΣΕ που της προτάθηκε από τη διοίκηση του οργανισμού, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να αποφύγει το ενδεχόμενο το εργασιακό καθεστώς στον ΟΣΕ να καθοριστεί μονομερώς με νομοθετική ρύθμιση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους στον ΟΣΕ, που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέληξαν σε αδιέξοδο και η διοίκηση της εταιρίας, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση επιτείνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα του οργανισμού, ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει μονομερώς στη νομοθέτησή της, το οποίο τελικώς, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΠΟΣ, αποφεύχθηκε.

Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους εργαζομένους στον ΟΣΕ, ωστόσο η υπογραφή της θα προχωρήσει μετά την απόφαση των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ να την αποδεχθούν, ενώ αντίθετοι τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων, που ζητούσαν από τη διοίκηση να αφαιρεθούν από τη σύμβαση συγκεκριμένα σημεία.

Μπαίνει "ταβάνι" στις αποδοχές
Η βασική ένσταση των εργαζομένων εντοπίζεται στο άρθρο 15, το οποίο αποτυπώνει στο κείμενο της σύμβασης το πνεύμα του νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Ειδικότερα, το άρθρο 15 της σύμβασης ορίζει ως "ταβάνι" για τους εργαζομένους στον ΟΣΕ τις αποδοχές που εισέπρατταν την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Ειδικότερα, στο κείμενο της σύμβασης αναφέρεται: "Οι πάσης φύσεως αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά, καθώς και τα με οποιαδήποτε άλλη ονομασία οριζόμενα και από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα, ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας διαιτητική απόφαση, ή με σύμβαση εργασίας, ή συμφωνία προβλεπόμενα, που καταβάλλονται σε οιονδήποτε εργαζόμενο, αντικαθίστανται από τις προβλεπόμενες από την παρούσα ΣΣΕ χωρίς να επιτρέπεται να υπερβούν τις τακτικές αποδοχές του εν λόγω εργαζομένου ως είχαν την 1η/1/2011 μετά και την εφαρμογή των παρ. 17 - 22 του Ν. 3845/2010 που προστέθηκαν με το άρθρο 2 του Ν. 3899/2010".

Μετατάξεις
Επόμενο βήμα στην υπόθεση του ΟΣΕ αναμένεται ότι θα είναι η προώθηση των μετατάξεων του προσωπικού που έχει κριθεί πλεονάζον.

Ακόμη δεν έχει γίνει ούτε μία μετάταξη και το κόστος του προσωπικού συνεχίζει να επιβαρύνει τις εταιρίες του ομίλου ΟΣΕ, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα σφιχτά χρονοδιαγράμματα αλλά και σφιχτό οικονομικό προγραμματισμό.