Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: Γραμμή 010 Σταθμός Αμαρουσίου - Αγία Φιλοθέη
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
010 ήταν ο αριθμός της πρώτης γραμμής της Συγκοινωνίας Αμαρουσίου, που ξεκίνησε στα τέλη του 1997. Η σημερινή 010 όμως ενσωματώνει μόνο το 1/3 περίπου της αρχικής 010, μετά από διάφορες επεκτάσεις και αναδιαρθρώσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η αρχική 010 είχε αφετηρία στον Άγιο Θωμά και κατέληγε στο Πολύδροσο. Οι κύριοι δρόμοι που χρησιμοποιούσε, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχε και η Αττική Οδός, ήταν Αμαρυσσίας Αρτέμιδος, Ερατούς, Αγίου, Ιερού Λόχου, Αγίων Αναργύρων/Θέμιδος στο τμήμα μεταξύ Αγ. Θωμά και σταθμού Αμαρουσίου, και η Μεσογείων στο τμήμα προς Πολύδροσο. Η συχνότητα ήταν ανά 20 λεπτά με χρήση 4 λεωφορείων.

Το 1999 η γραμμή επεκτείνεται μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας και της οδού Νεαπόλεως προς την Νέα Φιλοθέη, μια περιοχή που παρότι ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου, δεν είχε απευθείας σύνδεση μαζί του. Η επιβατική κίνηση αυξάνει, τα δρομολόγια γίνονται ανά 15 λεπτά με 7 λεωφορεία πλέον, αλλά το μεγάλο μήκος και η χρήση της επιβαρυμένης Λεωφ. Κηφισίας μειώνει την αξιοπιστία των δρομολογίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2001 συνεπώς η γραμμή 010 περιορίζεται στο τμήμα Σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου - Νέας Φιλοθέης, ενώ τον κλάδο προς Πολύδροσο αναλαμβάνουν οι 030 (μέχρι Κολυμβητήριο) και 040 (από Κολυμβητήριο μέχρι Πολύδροσο).

Τα έργα της Αττικής Οδού και των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων φέρνουν αρκετές ανακατατάξεις στην διαδρομή της γραμμής στις περιοχές του Αγίου Θωμά και των Εργατικών Κατοικιών. Η χρήση στενών συνοικιακών δρόμων αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στην χρήση των νεοαποκτηθέντων 12μετρων Mercedes-Benz O405N1 ΕΛΒΟ ("Βεργίνων"), παρότι η κίνηση θα την δικαιολογούσε.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Σήμερα η 010 ξεκινά από την οδό Νερατζιωτίσσης στον Στ. Αμαρουσίου (μεταξύ Θεμιστοκλέους και σταθμού). Η κάθοδος προς Αγία Φιλοθέη (όπως λέγεται πλέον η περιοχή) είναι μέσω των οδών Θέμιδος, Αγ. Κωνσταντίνου, Νερατζιωτίσσης, Επταλόφου, Μαραθονομάχων, Ερατούς, Αγίου Θωμά, Αμαρυσσίας Αρτέμιδος, Λεωφ. Κηφισίας και Νεαπόλεως. Στην Αγία Φιλοθέη περνά την οδό Αγ. Γεωργίου / Λαυρίου (παλιά χάραξη του Λαυρεωτικού Σιδηροδρόμου), Νίκης και Ελευθερίας και μετά επιστρέφει στην Λεωφ. Κηφισίας μέσω της Νεαπόλεως. Στα Σίδερα Χαλανδρίου, η κακή ρύθμιση των σηματοδοτών δημιουργεί αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Η επιστροφή προς το κέντρο του Αμαρουσίου γίνεται πάλι μέσω Λεωφ. Κηφισίας, Αμαρυσίας Αρτέμιδος, Αγ. Θωμά, Ευρώπης (παραδρόμου Αττ. Οδού), Διονύσου, Εργατικών Κατοικιών, και Μαραθωνομάχων / Αγίων Αναργύρων. Τις καθημερινές, 3 δρομολόγια στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών στα σχολεία, τροποποιούνται στην περιοχή του Αγίου Κοσμά (Εργατικές Κατοικίες) για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των σχολείων της περιοχής.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
Η 010 έχει 3 δρομολόγια την ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας Δευτέρα με Παρασκευή και το πρωϊ του Σαββάτου, και 2 την ώρα τις υπόλοιπες μέρες και ώρες, καθώς και στο θερινό ωράριο.

ΟΧΗΜΑΤΑ
Η 010 λειτουργεί με 3 ΜΑΝάκια. Με την υφιστάμενη διαδρομή, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν 12μετρα λεωφορεία.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η 010 εξυπηρετεί πολλά ενδιαφέροντα σημεία:
- Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου
- The Mall Athens
- Avenue
- Golden Hall
- Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO
- Υπουργείο Υγείας
- Νοσοκομείο "Υγεία"
- Μαιευτήρια "Μητέρα" και "Ιασώ"
- Πάρκο Ελευθερίας (Αγ. Φιλοθέη)
- Το Ο.Α.Κ.Α. και το κλειστό μπάσκετ του Αγ. Θωμά
Ξέχασα να πω ότι η 010 είναι η πιο αποκομμένη από τις άλλες γραμμές, τις οποίες συναντά μόνο στον σταθμό Αμαρουσίου.
Υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος που πρεπει να υπαρχει χωριστο τοπικ για καθε γραμμη ενος φορεα που κανονικα δεν επρεπε να υπαρχει? Να κανουμε το ιδιο και για την ΕΘΕΛ αμα ειναι να δουμε που θα παει αυτη η ιστορια...
Για την Συγκοινωνία Αμαρουσίου έχει δημιουργηθεί μια υπο-ομάδα, επειδή είναι η μεγαλύτερη δημοτική συγκοινωνία της Αττικής και λογικά θα υπάρξουν πολλά θέματα προς συζήτηση. Αντίθετα, αν είδες για την Πεύκη έχω κάνει ένα topic όπου μπορεί να αναγραφεί οτιδήποτε σχετικό, καθώς είναι ένα μικρό δίκτυο με λίγα ενδιαφέροντα...
Σωστα ανεπτυξες, panos81, τις γραμμης της συγκοινωνιας του Αμαρουσιου σε διαφορετικα topic.

Γι αυτον ακριβως το λογο αφιερωσα συγκεκριμενη υποκατηγορια στο forum.